Naléhavá prosba o osobní schůzku s paní poslankyní



Poslanecká kancelář                                                                                   Olomouc, 2.2.2015
prof. JUDr. Helena Válková, CSc.
Na Slupi 133/17
128 00  Praha 2

Věc: naléhavá prosba o osobní schůzku s paní poslankyní

Vážená paní poslankyně

Od loňského června se opakovaně marně pokouším s Vámi sjednat schůzku ve věci týkající se skutečně velmi odsouzeníhodného jednání justice a státních zastupitelství vůči členům výzkumu Konopí je lék, kdy došlo jednáním ČR k enormním lidským tragediím a škodám. Opakovaně mi nejvyšší a ústavní soud zakazují přístup k Soudnímu dvoru EU v rozporu mezinárodními závazky a třemi nálezy ústavního soudu, že takové jednání je porušením práva na zákonného soudce a spravedlivý proces. Opakovně jsem s kolegy včetně emeritních rektorů Univerzity Palackého od roku 2008 navrhoval řadu legislativních řešení, které by zajistily dostupnost cannabisterapie občanům, vedl výzkum a prokazoval prospěch pro ČR. Reference na mne od hodnověrných autorit jsou http://dusandvorak.blogspot.cz/ 

S odkazem na judikát Nejvyššího soudu ČR ze dne 30.1.2008 sp. zn. 3 T do 52/2008 (Sbírka soudních rozhodnutí a stanovisek č. 9/2008) o netrestnosti cannabisterapie by bylo účinným řešením, aby nejvyšší státní zástupce vydal pokyn obecné povahy, že občané registrovaní např. u naší nevládní organizace sdružující i lékaře mohli pěstovat cannabis bez rizika konfiskací, zneuctívání a poškození, a  to v souladu s § 12, odst. 2, § 28 a § 31, odst. 1 trestního zákoníku a v souladu s § 29 zákona o návykových látkách do 100m2/osobu bez hlášení. Občané by byli vybaveni registračními kartami a tyto by v kopii zaslali k prevenci podezření na krajské policejní ředitelství. Žádný drogový dealer a prodejce marihuany nemá zájem se někde registrovat!

Důvod je prostý, jednak jsou dle vyhlášky MZ ČR č. 221/2013 Sb. v lékárně bez jakéhokoliv odborného zdůvodnění pouze monopolizované 4 holandské genetiky cannabis, které řadě nemocných vůbec nevyhovují (např. zcela absentují neomamné genetiky cannabis),  jednak je cena od 10 tisíc Kč měsíčně pro 99% nemocných zcela nedostupná (u konopného spray Sativex je cena dokonce 24 tisíc Kč měsíčně) a jednak je takové jednání nezměrnou odbornou a lidskou potupou pro ty, kteří se umí zaopatřit sami, lépe a levněji. Nejde však o medicínský, ale o právní problém, před kterým politici 15 let strkají hlavu do písku a nakonec stvoří (nenotifikovaný) zákon konopí do lékáren, který jen kryje drogový byznys.

Pokud různí úředníci a politici odkazují  na Úmluvu o drogách z roku 1961, jistě víte, že úmluvy OSN jsou právně nevymahatelné a především a hlavně, tato úmluva je v rozporu s řadou dalších úmluv OSN – např. Úmluvou o právech zdravotně postižených a také řadou právně vymahatelných závazků ČR – Úmluva o lidských právech a Charta práv EU, stejně jako Listina základních práv a svobod a zákon o zdraví lidu.

V zemích, kde namísto prohibice přistoupili k regulaci, došlo nejen k prospěchu ve snížení veřejných výdajů a kriminality, ale z hlediska veřejného zdraví k důležitým hodnotám: došlo ke snížení počtu uživatelů cannabis ve formě marihuany, došlo k snížení počtu výskytu toxického cannabis a snížení rizik psychotických stavů vyvolaných neoznačeným cannabis ve formě marihuany s vysokým obsahem omamného kanabinoidu THC. Takováto tvrdá data a prospěch pro občany naší země copak nechceme? Chceme být předním evropským distributorem marihuany, kde přes 80% veřejných výdajů dáváme na prohibici a její zajištění a pouze necelých 20% výdajů na prevenci, léčbu, rehabilitaci a snižování rizik?

Vážená paní poslankyně, snažně Vás prosím o přijetí.

Děkuji a jsem s pozdravem

Dušan Dvořák, MMCA, tel: 774 723 261, email: dusandvorak@seznam.cz, Tylova 963/2, 779 00 Olomouc